Minimog Preloader
Gratis stroom verbruiken in de avonduren én het overvolle stroomnet verlichten? Ontdek onze A-merk thuisbatterij!

Energielabel

Energielabel

Energielabel Woning 2024

Klopt jouw energielabel nog ?

Inzicht in de energieprestatie van jouw woning

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hoe groener het energielabel, hoe energiezuiniger de woning is. En hoe meer plusjes je ziet, hoe meer de woning aan te merken valt als een 0-op-de-meter woning. Het beste energielabel is een Energielabel A ++++.

Woningen in 2024 met een Energielabel A hebben een hoger wooncomfort, zijn onafhankelijker van energie uit fossiele bronnen en nemen toe in woningwaarde of huurpunten. Ook zijn deze woningen gemakkelijker en sneller te verkopen. 

Een geldig energielabel is wettelijk verplicht als je een woning laat bouwen of wanneer je de woning gaat verkopen of verhuren. Los van deze verplichting wordt een nieuw energielabel ook sterk aanbevolen. Verduurzamen naar een groener energielabel biedt meer leenruimte voor een hogere financiering bij hypotheekaanbieders zoals banken. Een groener energielabel rechtvaardigt ook in lijn met de wet een hogere huurprijs bij een nieuwe huurder. Banken en huurders kunnen daarom om een energielabel vragen, of kosteloos online ophalen uit registers. Woningeigenaren zonder geldig energielabel riskeren hoge boetes van de toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport. Ook kunnen huurders vaak een succesvolle claim doen op teveel betaalde huur als het energielabel niet overeenkomt met de daadwerkelijke situatie in de woning . 

Energielabel via EnergielabelA.nl

Een energielabel voor jouw woning vraag je natuurlijk aan bij EnergielabelA.nl. Een gecertificeerde energieadviseur komt dan voor 1 á 2 uur thuis bij je langs om een woningopname te doen van alle technische kenmerken van de woning. Denk daarbij aan gebruiksoppervlakte en ruimte-eigenschappen, maar ook op de aanwezigheid van isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp etc. 

Vraag een energielabel aan

✓  Verbeter jouw energielabel, zinvol na verduurzamen
✓  Vaste prijs van € 379 euro incl. btw voor woningen tot aan 500m2.
Meerprijs van € 50 per 100m2 extra 
✓  Verplicht bij woning bouwen, verkopen of verhuren
✓  Verhoog de woningwaarde en verkoop de woning sneller
✓  Door gecertificeerde energieprestatie-adviseurs
✓  10 jaar geldig

Aanbevolen door A partijen

Zo werkt het

1️⃣ Geef opdracht voor een nieuw energielabel en je wordt zo snel mogelijk gebeld voor het maken van een afspraak

2️⃣ Een gecertificeerde energieprestatie-adviseur komt op de afgesproken dag bij jou langs om de woning op te nemen

3️⃣ Het energielabel wordt berekend en binnen enkele werkdagen ontvang jij per e-mail een nieuwe, 10-jaar geldige energielabel voor jouw woning

Hoe verbeter ik mijn energielabel ?

energielabel

Europese normen staan aan de basis van de rekenmethoden voor het bepalen van het energielabel. In Nederland is die norm vastgelegd in de NTA8800. Mocht je er echt alles over willen weten dan staan er 1.116 pagina’s aan leesvoer voor je klaar.  Wijzelf en onze gecertificeerde energieprestatie-adviseurs houden het voor jou graag simpel. Als huiseigenaar is voor het bepalen van het energielabel vooral belangrijk om te weten dat jouw woning op minimaal drie indicatoren wordt opgenomen.

1️⃣ Energiebehoefte van de woning

Wat is de energiebehoefte van de woning om te verwarmen en te verkoelen? Zijn er isolatiemaatregelen aangebracht en hoe goed werken deze zodat energie niet (snel) verloren gaat? Op basis van een hoop variabelen wordt de uitkomst van de zogenoemde EP1-indicator bepaald. Hoe lager de score, hoe beter. 

 

Voorbeelden van verbetermaatregelen
✓  Vloerisolatie
✓  Muurisolatie
✓  Glasisolatie
✓  Dakisolatie

2️⃣ Fossiel energiegebruik van de woning

Hier wordt naar de optelsom gekeken van stap 1. Hoeveel CO2 produceert een woning als gevolg van energieverbruik voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water?  Wordt er bijvoorbeeld verwarmd met aardgas en gekoeld met niet-duurzame koudemiddelen? Een lagere EP2-score betekent dat het gebouw milieuvriendelijker is, omdat het minder CO2 uitstoot.

Voorbeelden van verbetermaatregelen
✓  (Hybride) Warmtepomp

3️⃣ Aandeel hernieuwbare energie van de woning

Met de informatie uit stap 2 wordt voor de EP3-indicator berekend welk percentage van de totale energie die de woning verbruikt, afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen, bodemgrond of biomassa. Een hogere EP3-score betekent dat een groter deel van de energie die de woning gebruikt, afkomstig is van duurzame, milieuvriendelijke bronnen. 

Voorbeelden van verbetermaatregelen
Zonnepanelen
Zonneboilers